OO model gitaar van Rio …

Deze blog gaat over het bouwen van een OO model gitaar van Rio palissander en Sitka spruce.

Op een dag werd ik benaderd door Harry H. Harry vroeg een gitaar te bouwen met topkwaliteit materialen. Ja, wat is nou topkwaliteit, is dat duur? In de vroege jaren van gitaarbouw toen hout nog niet echt een duurzaamheid issue was, werd de beste houtsoort gebruikt die voor handen was en dat was Braziliaans palissander. Deze houtsoort heeft als eigenschap dat zo ongeveer het gehele klankspecrum wordt bestreken. Dat wil zeggen dat het hout door zowel hoog als laag en alles daar tussenin in trilling wordt gebracht zodat zowel bas als treble optimaal klinken. Bij voorbeeld, mahonie heeft meer ronde bastonen doordat het iets zachter is dan palissander mahonie ligt meer aan de baszijde van het klankspectrum. Daarentegen ligt bijvoorbeeld maple (esdoorn) meer aan de treble kant dus zal dientengevolge meer hoge tonen produceren. Voor de zij- en achterkant werd dus al snel besloten tot Braziliaans palissander. Ik had in de werkplaats nog een bovenblad van 60 jaar oud Sitka spruce liggen, dat wachtte op de juiste eigenaar. In dit geval was dat Harry. Na wat gefilosofeer werd besloten dit hout voor de top toe te passen. Aldus geschiedde en de deal was rond.

Het resultaat is geweldig. Een evenwichtig klinkende gitaar met geen enkele wolfftone en een zeer heldere en open klank. Harry is er nog steeds dik over te spreken en iedere keer als we elkaar tegen komen vertelt hij mij dat ook. Kortom een zeer geslaagd project. Intussen heeft hij ook een copy van een Gibson J 45 met een combinatie van torrefied adirondack bovenblad en Braziliaans palissander zij- en achterkant met wellicht nog betere eigenschappen dan het hierboven beschreven instrument. Ook een nog te bouwen OM model wordt vervaardigd met torrefied adirondack bovenblad en Braziliaans palissander zij- en achterkant. We wachten af hoe dat zal gaan klinken. Ik ga in ieder geval mijn uiterste best doen want ik ben stiekem ook wel nieuwsgierig naar het resultaat.

Een geluidfragment hoop hier t.z.t ook nog te plaatsen.