Mandola voor Noureddine

Onlangs werd ik gebeld door Noureddine A. en hij vroeg mij om een mandola te bouwen. Noureddine wilde er marokkaanse muziek op spelen. Dus er moesten ook kwartnoten op zitten. Ik heb hem gevraagd om eens langs te komen om er over te praten en te horen wat zijn wensen en ideeën waren. Zo gezegd zo gedaan. Hij had een tekening mee genomen naar een bestaand model Dat model vond ie eigenlijk wel groot dus of er 15 mm rondom de perimeter van af kon. Dat kon want de klant is koning. Verder moest de mandola wat ondieper worden dan gebruikelijk. We hebben verder nog gesproken over materialen en over de afwerking. Voor de top hebben we een europeesch sparrenblad gekozen en voor de zij- en achterkant Indisch palissander. Een abelone purfling  langs het bovenblad zou misschien wel mooi zijn . Als afwerking zou ik politoeren.

bracing bovenblad

Het aantal snaren was ook wel anders dan op een “normale” mandola. Het aantal snaren is 9 stuks . 5 mechanieken aan de ene kant en 4 aan de andere. De samen stelling is één lage E snaar en vier koren van twee. Als volgt gestemd van laag naar hoog.   E , Fis fis , B b , Ee , aa .   koor 1,2 en 3 met een octaaf verschil. Ook  de toets is verschillend in die zin dat tussen  fret 1 en 2 en tussen fret 4 en 5 een extra fret is bij geplaatst t.b.v. het spelen van kwart noten. Nou ja, alles kan, behalve een olifant laten springen. Verder heb ik wat informatie tot mij genomen en ben ik in mijn projecten gedoken want ik had ooit al iets soort gelijks gebouwd en ben aan de slag gegaan , onderweg steeds overleg en contact met Noureddine. Ook is een actieve pickup ingebouwd, een SCHATTEN HFN-S2 ACTIVE PICKUP FOR SELMER . Een goed element met zuivere weergave. Ondertussen is het instrument gebouwd en Noureddine is er erg blij mee. Hieronder twee geluidfragmenten waarvan één met kwartnoten.